Θεραπευτικές Ομάδες Εφήβων
Θεραπευτικές Ομάδες Εφήβων
Η εφηβεία αποτελεί μια κρίσιμη και μεταβατική περίοδο στη ζωή του ατόμου, καθώς ο έφηβος εισέρχεται σταδιακά από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή.
Οι ομάδες εφήβων έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους εφήβους στη διαδικασία της διαμόρφωσης προσωπικής ταυτότητας αλλά και στη σύνδεση με άλλους ανθρώπους (ενήλικες, συνομίληκους) μέσα από πιο ώριμους τρόπους . Η ομάδα δημιουργεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, ασφάλειας και στήριξης, μέσα στο οποίο οι έφηβοι μπορούν να εκφραστούν πάνω σε θέματα που τους προβληματίζουν.
Τι διαπραγματεύονται οι έφηβοι μέσα στις ομάδες;
Ενδεικτικά θέματα επεξεργασίας μπορεί να αφορούν αλλαγές στο σώμα, επικοινωνία με συνομηλίκους ή/και μεγαλύτερους, σχέσεις με το άλλο φύλο, οικογενειακά θέματα, άγχος, επαγγελματική σταδιοδρομία, εναλλαγές στην διάθεση, συναίσθημα απομόνωσης και θλίψης. Τα θέματα αυτά δουλεύονται μέσα από τη συζήτηση αλλά και μέσα από βιωματικές ασκήσεις αυτογνωσίας που βοηθούν τους εφήβους να αποκτήσουν μια πιο συνειδητή επαφή με τα συναισθήματα τους.
Σύσταση ομάδας
Αριθμός μελών ομάδας: 5 – 10 μέλη που έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα κριτήρια από τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή.
Συχνότητα: 1 φορά την εβδομάδα
Διάρκεια: 1 ½ ώρα
Στόχος μας είναι, μέσα από την καθοδήγηση, τη συζήτηση και την αλληλεπίδραση:
- Nα ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση του εφήβου
- Nα εκφραστούν τα συναισθήματα και οι φόβοι του
- Nα μάθει να επικοινωνεί αποτελεσματικά με την οικογένειά του και το κοινωνικό του περιβάλλον
- Nα αναδυθούν οι απορίες του αλλά και να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τις αλλαγές στη διάθεσή του.
Kάποιες απο τις σκέψεις που απασχολούν τους εφήβους:
- Πώς μπορώ να έχω καλύτερη σχέση με την οικογένειά μου?
- Ποιά είναι η εικόνα του εαυτού μου?
- Γιατί νιώθω τόσο περίεργα κάποιες φορές?
- Τι μπορώ να κάνω στο σχολείο για να βελτιωθώ?
- Πώς μπορώ να καλυτερέψω τις σχέσεις μου με τ’άλλα παιδιά?
Για ηλικίες 12 – 17 ετών
Η εφηβεία είναι ένα ταξίδι όπου το παιδί μεταμορφώνεται σε ενήλικα. Ένα ταξίδι γεμάτο εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές, αμφισβητήσεις, αναζήτηση, συγκρούσεις και εντάσεις. Οι έφηβοι θέλουν να ξεχωρίζουν και ταυτόχρονα να ανήκουν κάπου.
Θέλουν να νιώθουν μοναδικοί αλλά συχνά κυριαρχούνται από αρνητικά συναισθήματα, όπως αυτά της ντροπής, της ενοχής και του θυμού. Οι «Ομάδες Εφήβων» συντονίζονται από ψυχολόγο και η θεματολογία διαμορφώνεται σύμφωνα με τα αιτήματα των εφήβων που συμμετέχουν.
Η εφηβεία είναι ένα ταξίδι όπου το παιδί μεταμορφώνεται σε ενήλικα.
Το δύσκολο ταξίδι της σχολικής και της εφηβικής ηλικίας μπορεί να ολοκληρώνεται, όμως ξεκινάνε άλλοι δρόμοι επαγγελματικοί, συντροφικοί, ερωτικοί. Σε αυτούς τους δρόμους είναι πολύ σημαντικό για το νέο να νιώσει ότι έχει συνοδοιπόρους έτσι ώστε:
· Να έχει μια σταθερή και σύμφωνα με την προσωπικότητα του επαγγελματική σταδιοδρομία.
· Να βελτιώσει την εικόνα του εαυτού του και να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση του
Μέσω της θεραπευτικής ομάδας ο νέος μπορεί να πάρει τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή του, όπως και να μάθει να εκφράζει τα συναισθήματα του. Επίσης θα μπορέσει να βελτιώσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις καλλιεργώντας παράλληλα τις δεξιότητες επικοινωνίας.
Η ομάδα είναι ένας ασφαλής χώρος για να μπορέσει να εκφράσει τις όποιες ανησυχίες του και να αναλύσει την καθημερινότητά του, καταφέρνοντας να πάρει τις ορθότερες αποφάσεις στη ζωή του. Μέσα σε ένα περιβάλλον που υπάρχει η απόλυτη εχεμύθεια και με συντονιστή ψυχολόγο .