Γίνονται δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία!

Όλες οι θεραπείες του κέντρου μας καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από τον ασφαλιστικό σας φορέα.

Ψυχολογική Στήριξη

Συμβουλευτική Ψυχολογία

Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική και διαπροσωπική λειτουργικότητα, εστιάζοντας σε συναισθηματικές, κοινωνικές, επαγγελματικές, εκπαιδευτικές, αναπτυξιακές, καθώς και ανησυχίες που συνδέονται με την υγεία.

Επικεντρώνεται σε ομαλά και συνήθη αναπτυξιακά ζητήματα αλλά και σε δυσλειτουργικά και ασυνήθη, που σχετίζονται με την ατομική, οικογενειακή, ομαδική ή οργανωτική ανθρώπινη εμπειρία.

Βοηθάει ανθρώπους με σωματικές, συναισθηματικές και ψυχικές διαταραχές να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, να εξαλείψουν την δυσφορία και/ή την διαταραχή τους, να επιλύσουν τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν και να αυξήσουν την ικανότητά τους να ζήσουν μια πιο λειτουργική ζωή.

Θεωρείται ότι προωθεί τη θέσπιση προσωπικών στόχων και προσφέρει θετικά μοντέλα με βάση τα οποία μπορεί κανείς να ενδυναμώσει τα προτερήματά του και να δώσει στον εαυτό του τη δυνατότητα για βέλτιστη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής.

(Πηγή: Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Κλάδος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας)

Η Ψυχολογική Συμβουλευτική και τα οφέλη της

Η συμβουλευτική επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να είναι σε αρμονία και σε επαφή με τον εαυτό του, βοηθώντας τον να βρει την πραγματική του ταυτότητα, την πηγή της χαράς, ώστε να αντλήσει ικανοποίηση.

Άλλα οφέλη, μεταξύ πολλών, για τον/την συμβουλευόμενο/η είναι:

  • Να βρίσκει τρόπους να δίνει διέξοδο στα προβλήματα που τον κατακλύζουν
  • Να λαμβάνει βοήθεια για να ξεπεράσει την κατάθλιψη
  • Να μάθει και να αναπτυχθεί μέσω της απώλειας και του πένθους
  • • Να μπορέσει να εκφράσει τον θυμό του με έναν τρόπο πιο κατανοητό και γόνιμο τρόπο
  • Να αναπτύσσει σχέσεις που έχουν νόημα για τη ζωή του
  • Να δημιουργεί ένα νόημα ζωής που τον γεμίζει
  • Να προσαρμόζεται εύκολα σε καινούριες συνθήκες, διαφορετικά περιβάλλοντα
  • Να νιώσει οικειότητα για τις ανάγκες του σώματός του (π.χ. Σεξουαλικότητα)
  • Να αισθανθεί πως μπορεί να εκφράσει κομμάτια του εαυτού του σε ένα ασφαλές και εχέμυθο περιβάλλον
  • Να αισθανθεί πως μπορεί να εκφράσει κομμάτια του εαυτού του σε ένα ασφαλές και εχέμυθο περιβάλλον
  • Να αισθανθεί πως μπορεί να εκφράσει κομμάτια του εαυτού του σε ένα ασφαλές και εχέμυθο περιβάλλον
  • Να έρθει πιο κοντά με τους άλλους (π.χ. με τους οικείους του)
  • Να έρθει πιο κοντά με τους άλλους (π.χ. με τους οικείους του)
  • Να έρθει πιο κοντά με τους άλλους (π.χ. με τους οικείους του)
  • Να έρθει πιο κοντά με τους άλλους (π.χ. με τους οικείους του)

Η συμβουλευτική διαδικασία

Πρόκειται για μία συνεργατική διαδικασία που έχει ως στόχο ο/η συμβουλευόμενος/η να βοηθηθεί να προσδιορίσει και να επιλύσει τα προβλήματά του/της. Οι σύμβουλοι γενικά αφήνουν τους/τις συμβουλευόμενους/ες να εξερευνήσουν τη ζωή τους και τα συναισθήματά τους επιτρέποντας την ανοιχτή και ελεύθερη επικοινωνία.

Είναι σημαντικό ένας/μία σύμβουλος να μην επικρίνει και να μη συμβουλεύει. Η αποτελεσματική συμβουλευτική χρειάζεται να είναι σε θέση να ελαττώνει τη σύγχυση και να προωθεί θετικές αλλαγές στις συμπεριφορές του/της συμβουλευόμενου/ης.

Η διαδικασία της συμβουλευτικής περνάει μέσα από τις παρακάτω φάσεις

ΦΑΣΗ 1

Η πρώτη συνάντηση – Εδραιώνοντας μια σχέση

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ συμβουλευτικού ψυχολόγου και συμβουλευόμενου/ης αποτελεί την εισαγωγή στην όλη συμβουλευτική διαδικασία. Βασικοί στόχοι της πρώτης αυτής συνάντησης είναι, καταρχήν η γνωριμία συμβούλου και συμβουλευόμενου/ης, η απόκτηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η γνωριμία του συμβουλευόμενου/ης με την όλη συμβουλευτική διαδικασία και η ενίσχυση του ενδιαφέροντός του/της για τη σπουδαιότητα της συμβουλευτικής, έτσι ώστε να θελήσει να επανέλθει και σε επόμενες συναντήσεις αν χρειαστεί.

Οι σύμβουλοι πρέπει να εξασφαλίσουν όλες τις προϋποθέσεις πως ο/η συμβουλευόμενος/η αισθάνεται άνετα. Οι προϋποθέσεις αυτές συνοψίζονται στο να βοηθηθεί ο/η συμβουλευόμενος/η να αισθανθεί ελεύθερος/η και χαλαρωμένος/η ώστε να μπορέσει να μιλήσει για τα πιθανά ενοχλητικά και δυσάρεστα θέματα που τον/την απασχολούν.

ΦΑΣΗ 2

Αξιολόγηση του προβλήματος

Αφού μπουν τα θεμέλια και αρχίσει να αναπτύσσεται μία θετική σχέση μεταξύ συμβούλου και συμβουλευόμενου/ης ώστε να βοηθηθεί να εκφράσει την ανησυχία ή το πρόβλημά του/της, ο/η σύμβουλος προσπαθεί να κάνει μία εκτίμηση των δυσκολιών, τις οποίες επιθυμεί να αντιμετωπίσει ο/η συμβουλευόμενος/η.

ΦΑΣΗ 3

Αναγνώριση και καθορισμός στόχων

Το να θέσουμε στόχους ή σκοπούς επιτρέπει να έρθει εκείνη η στιγμή που θα καθοριστεί η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η όλη συμβουλευτική διαδικασία. Πολλοί/ές συμβουλευόμενοι/ες δεν γνωρίζουν από την αρχή τους στόχους τους οποίους θέλουν να πετύχουν.

Ένας από τους κυριότερους σκοπούς της συμβουλευτικής είναι ακριβώς να τους βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν αυτά τους τα συναισθήματα, να αναγνωρίσουν τι τα προκαλεί και να αποφασίσουν με ποιον ή με ποιους τρόπους θα τα ξεπεράσουν. Όσο πιο συγκεκριμένοι είναι οι στόχοι που καθορίζονται και προς τους οποίους θα κινηθεί η συμβουλευτική διαδικασία, τόσο καλύτερα γίνονται κατανοητοί και τόσο ευκολότερα μπορεί να βεβαιωθεί η επίτευξή τους. Ο καθορισμός των στόχων, εφόσον γίνει σωστά αυξάνει τη δέσμευση και του συμβούλου και του/της συμβουλευόμενου/ης στη συμβουλευτική διαδικασία.

ΦΑΣΗ 4

Παροχή/παρουσίαση μίας «παρέμβασης»

Όταν ο/η σύμβουλος και ο/η συμβουλευόμενος/η συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους στόχους που επιθυμεί ο/η συμβουλευόμενος/η να πετύχει, τότε, εάν χρειαστεί, παρέχεται από τον/την σύμβουλο η/οι κατάλληλη/ες τεχνική/τεχνικές που θα βοηθήσουν τον/την συμβουλευόμενος/η να βελτιωθεί ή να νιώσει καλύτερα.

ΦΑΣΗ 5

Τερματισμός της συμβουλευτικής διαδικασίας

Η συμβουλευτική διαδικασία έχει μία αρχή κι ένα τέλος. Είναι σημαντικό η συμβουλευτική εμπειρία να τελειώσει θετικά (να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί στην αρχή της). Σε αυτή τη φάση του τερματισμού, διεξάγεται μία συνολική εκτίμηση της θεραπευτικής διαδικασίας μέσω follow ups και παραπομπών, εάν χρειαστεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ